Gyerekek a közösségben – bevezető

Lassan közeledik a bölcsődei és óvodai nyílt napok és beiratkozások kezdete, ezért arra gondoltunk, hogy egy cikksorozattal készülünk a kedves szülőknek. A következő hetekben megpróbálunk áttekintést nyújtani arról, hogy a kisiskolás kor előtt milyen intézmények közül választhatunk, ezeknek milyen fajtái vannak, és milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a választáskor. Ezen kívül megpróbáljuk összeszedni a lehetőségek mögött megbújó jogszabályokat is, amik ezt a korosztályt érintik.

Bevezetés

Ha más szülőkkel elkezdünk arról beszélgetni, hogy szerintük melyik az az ideális időszak, amikor először szeretnék közösségbe (bölcsibe, oviba) vinni a gyereküket, nagyon sok különböző véleményt hallhatunk. Sokan nevezik meg a 3 éves kort és mondják azt, hogy addig jobb a gyereknek, ha az anyával van; míg mások szerint ez csak az elmúlt évtizedek GYES-es beidegződése, és jobb, ha minél korábban szocializáljuk a kicsiket.

Emellett viszont minden szülő szeretné, ha gyermeke könnyen barátkozna és teremtene kapcsolatokat, amihez viszont szükség van arra, hogy minél több időt tölthessen kortársaival.

Mikor vigyük tehát közösségbe a gyermeket?

Ez egy olyan kérdés, amire nem létezik és nem is kell léteznie egyetlen jó válasznak: minden gyerek és család más, és ezért mindannyiuk esetében más az ideális időpont is. Ezen kívül napjainkban szerencsére nem kell mereven intézményekben gondolkodnunk, hanem vannak más alternatívák is: a játszóterezés mellett rengeteg egyéb közösségi program is létezik, mint például a ringató- vagy kerekítő-foglalkozások, baba-mama tornák, zenebölcsik és zeneovik, játszóházak.

Jól szórakoznak együtt

Jól szórakoznak együtt

Ha azt látjuk, hogy a kicsit érdekli a többi gyerek és szívesen vesz részt ezeken a programokon, akkor semmi akadálya annak, hogy (először akár csak rövidebb időszakokra) közösségbe kerüljön. Ha viszont a szülő úgy látja, hogy a gyermek idegenkedik ezektől, akkor ha van rá lehetőség, érdemes még várni. Ezt a döntési helyzetet árnyalja viszont a nemzeti köznevelésről szóló 2013-as törvény, mely szerint 3 éves kortól kötelező lesz az óvodába járás. (Ezt a későbbiekben fogjuk ismertetni.)

Vigyük. De hova?

A kisgyermek korától függően több lehetőség van, a következő hetekben ezeket szeretnénk részletesebben bemutatni:

Kor

Intézmény (+ tervezett megjelenés)

kb. 20 hetes kortól 3 éves korig

Bölcsődék – fajtái

Szempontok a választáshoz

3 éves kortól 6-7 éves korig

Óvodák – fajtái

Szempontok a választáshoz

kb. 6 hónapos kortól akár 14 éves korig

Családi napközik

Szempontok a választáshoz

Kapcsolódó olvasnivalók:

http://felicitasz.blog.hu/2010/10/21/meddig_van_egy_gyereknek_az_anyja_mellett_a_helye

http://www.csaladivilag.hu/cikkek/kisgyerekek/gyerekek-a-kozossegben-kapcsolatteremtes-es-baratsag/887/

http://www.figyeljram.hu/cikk_jotanacsok_f.html

Szóljon hozzá: